Martin v/d Heijden

1DEwier

Zijn leven lang heeft Martin van der Heyden hard gewerkt. In de goud- en diamantmijnen in Zuid-Afrika, de Limburgse en Duitse steenkoolmijnen en ook was hij een tijdje marinier. Inmiddels is Martin van der Heyden (74) negen jaar gepensioneerd. Maar stilzitten, nee dat zit er niet in voor de machinebankwerker uit Heerlen-Noord. Dat niet stilzitten heeft hem zaterdag op Nationale Burendag de eretitel Gouden Buur 2016 van heel de provincie Limburg opgeleverd. Uitgereikt door Heerlens wethouder Martin de Beer namens de buurtapp Nextdoor.

De Limburgse gouden buur is actief in de wijk waar hij woont. Dat is de wijk Heerlerheide-kom nabij de wijken Passart en Vrieheide en het centrum van het Heerlense stadsdeel Heerlerheide. Dat buurtwerk van Martin van der Heyden startte drie jaar geleden toen woningcorporatie Weller besloot de flats aan de Abel Tasmanstraat te slopen vanwege betonrot. Weller wilde het vrijgekomen terrein inzaaien met gras.

En toen dacht u?

“Dat moeten ze niet doen. Dan krijg je hier een illegale honden uitlaatplaats en spelen de kinderen uit de wijk straks in de hondenpoep. We moeten hier iets leuks doen voor de kleintjes. Samen met Monique en Rosita, twee vrouwen uit de straat, ben ik toen gaan nadenken over een andere invulling.”

Dat lukte zomaar?

“Weller zei dat ze zouden meedoen als er voldoende draagvlak was in de wijk. We hebben eerst een enquête gehouden. Bij 120 deuren hebben we aangebeld en uiteindelijk was 99 procent van de buurtbewoners vóór ons idee om iets te gaan doen. Voor de kleintjes, maar ook voor de oudere wijkbewoners.”

Uiteindelijk hebben jullie een stichting opgericht, haalden jullie in totaal 10.000 euro subsidie binnen en konden jullie aan de slag.

“Eerst hebben we enkele zitbanken voor de ouderen en de ouders geplaatst en natuurlijke speeltoestellen voor de kleintjes. Vervolgens hebben we een jeu de boules baan aangelegd. Verder hebben we bloembakken geplaatst. Weller heeft nog fruitbomen geplant. Het is een mooi plein geworden. We noemen het Droomplein de Wieër. De mensen uit de buurt komen hier graag.”

En nu moeten jullie het mooie Droomplein met zijn drietjes onderhouden?

“Nee, er is een groep van zo’n vijftien mensen actief. We kunnen echter nog wel wat hulp gebruiken. We hebben bijvoorbeeld veel last van onkruid dat komt aanwaaien van de Caumerbeek die verderop stroomt. Spuiten mag niet meer, dus dat onkruid moeten we handmatig bestrijden.”

Geen last van vernielingen door de zogenaamde hangjongeren?

“Heel weinig. Ook de oudere jeugd toont respect voor ons Droomplein. En natuurlijk houden we de boel hier een beetje in de gaten.”

Ook met de buurtapp van Nextdoor?

“Ja, onze wijk doet mee aan Nextdoor. Die gebruiken mensen als ze hulp nodig hebben. Zo konden we onlangs nog een man van 93 jaar helpen. Hij wil een keer per week naar het zorgcentrum, maar heeft geen vervoer. Via de buurtapp hebben we drie vrijwilligers gevonden die hem willen brengen en halen.”

lange

Contact opnemen

Abel Tasmanstraat 25

6413SV Heerlen

Tel:06 20494666

info@droompleindewieer.nl

KvK nr:61715190     Bank: NL51 SNSB 0906 6685 22

Routeplanner

Plan Route